11-kielinen alttokantele

Ajankohtaista

Hyvää Uutta Vuotta 2023

Vuosi vaihtui ainakin Keski-Suomessa sateisessa säässä, mutta nyt talvi tuntuu taas palanneen. Uudistunut verkkokauppa on saanut hyvän vastaanoton sekä parannusehdotuksia, kiitos niistä! Olen tehnyt verkkokaupan puolelle pieniä korjauksia sekä lisännyt kuvia erityisesti muutamiin kantelemalleihin. Samoin siellä on kuunneltavissa uusia ääninäytteitä, jotka toivottavasti helpottavat kantelevalintaa. Pientä vaihteluahan soitinyksilöiden välillä luonnollisesti on. Uuden soittimen ääni myös yleensä paranee kun soitinta soitetaan, mutta esimerkkien kautta eri mallien erot toivottavasti hahmottuvat paremmin kuin sanallisesti kuvailtuina.

Suuri kiitos kaikille asiakkaille sekä yhteistyökumppaneille viime vuodesta! Tästä on hyvä aloitella vuotta 2023!

(2.1.2023)

Uudistunut nettikauppa ja paljon muuta!

Verkkokaupan uusi versio ennätti juuri sopivasti käyttöön vielä tämän vuoden puolella. Ulkoasu on hieman muuttunut mutta erityisen tärkeinä kehityskohteina olivat rakenteen ja myös käytön selkiyttäminen. Nyt eri tuotteet on jaoteltu paremmin omille sivuilleen ja tarjolla on enemmän tuotekuvia sekä lisätietoja. Erityisesti soitinrakennuksen puolelle on lisätty uusia tuotteita, jotka eivät aikaisemmin ole olleet valittavissa verkkokaupassa. Esimerkkeinä vaikkapa poranterät sekä pianolankapurkit. Myös viritysavainten valikoima on kasvanut entisestään ja saatavilla on hyvin erilaisille kanteleille soveltuvia avaimia ja myös tarkempia tuotetietoja sopivan avaimen valintaa helpottamaan.

Toimitusvaihtoehdoissa on nyt mahdollista valita haluttu noutopiste tavallisille paketeille - Postin tai Matkahuollon kautta toimitettuina. Kanteleet ovat pikkoloita lukuun ottamatta pitkiä paketteja eivätkä yleensä mahdu pakettiautomaatteihin, joten ne lähetetään postikonttoriin tai Matkahuoltoon. Mikäli haluat kanteleen johonkin tiettyyn toimipisteeseen, toive kannattaa kirjoittaa tilauksen Lisätietoja-kenttään.

Vuoden aikana suuresti nousseiden kustannusten myötä hintoja on jouduttu päivittämään hinnastossa joiltan osin ylöspäin. Tämän vuoksi nyt olikin hyvä hetki uudistaa toimituskulujen hinnasto lähes kokonaan! Uusi hinnasto on sekä yksinkertaisempi että edullisempi. Vain kevyimpien kirjeiden hinta nousi hieman, sillä postimerkkien hinnat ovat kallistuneet parin viime vuoden aikana huomattavasti. Painavampien kirjeiden (250 - 2000 g) hintaluokka poistui kokonaan käytöstä ja jatkossa kirjepostin mukana jaettaville, kaikille alle 2 kg lähetyksille on vain yksi uusi hinta eli 5,90 euroa.

Tervetuloa siis vierailemaan uudistuneessa nettikaupassa! Pääset sinne suoraan osoitteesta https://tmijakallioinen.mycashflow.fi tai näillä kotisivuilla olevan linkin kautta. Mikäli sinulla on toiveita tai parannusehdotuksia verkkokaupan toimivuuden ja tuotevalikoiman suhteen, arvostan suuresti jos haluat jakaa ajatuksiasi vaikkapa sähköpostilla.

(4.12.2022)

Kesäkuulumisia...

Kesä on jälleen koittanut ja vilkas kevät on pitänyt sisällään paljon kaikenlaista. Kansainväliset kanteleyhtyekilpailut päästiin tauon jälkeen kisaamaan ja tapahtuma olikin yksi kevään huippuhetkistä. Kiitos siitä kuuluu niin kilpailuihin osallistuneille, paikalla vierailleille kuin myös kaikille hienon tapahtuman järjestämiseen osallistuneille.

Tuotevalikoima on kevään aikana kasvanut ja ensimmäisenä mainittakoonaesimerkiksi Tampereella kantelekilpailuissa julkistetut kanteleaiheiset korvakorut sekä avaimenperät. Kumpaakin on saatavilla samoissa yhdeksässä värissä kuin kanteleitakin. Pieniä sävyeroja voi toki kanteleiden ja korujen välillä olla, sillä siinä missä kanteleet on valmistettu pääosin lepästä, korvakorujen sekä avaimenperien materiaalina on laadukas sekä kestävä koivuvaneria. Mutta kuten kanteleissa, myös koruissa sekä avaimenperissä käytetty puu on kotimaista alkuperää. Kummatkin uutuudet on tilattavissa esimerkiksi verkkokaupasta! Kuvia näistä löytyy seuraavien linkkien takaa niin Verkkokaupasta kuin Instagramista.

Kantelekilpailuissa esillä oli myös aivan uusi kantelemalli, moderni 11-kielinen kantele. Se tuo mallistoon lisää potkua erityisesti sointusoittoon. Sen kielitys on raskaampi kuin perinteisessä 11-kielisessä, eli kielet ovat suurelta osin paksumpia ja ne ovat myös aavistuksen pidempiä. Kanteleen rakenteessa on pyritty syttyvämpään ja voimakkaampaan ääneen. Yhden ,kaikki kielet kiinnittävän vartaan sijaan jokainen kieli on kiinni omassa kielinastassaan. Kanteleen hinnat ja tarkemmat tiedot saapuvat verkkokauppaan ja hinnastoon kesän aikana.

Aurinkoisia kesäpäiviä kaikille!

(20.6.2022)

Kesä on täällä!

Auringonpaisteen määrästä ja lämpömittarin lukemista päätellen ainakin joitain lämpöisiä kesäpäiviä osuu tällekin vuodelle! On siis mitä parhain aika nauttia kesäilmasta ja vehreydestä, mikäli se vain on mahdollista. Kanteleita ja tarvikkeita saa kesälläkin, joten uudella soittimella pääsee soittelemaan myös suvi-iltojen iloksi.

Syksyä ajatellen kesä on mitä parhain aika tilata kantele, sillä syksyllä suosituimpia malleja tai värejä ei välttämättä ole kysynnän yllättäessä jatkuvasti saatavilla. Kesällä tilattaessa haluattu väri ennättää hyvinkin valmistua kurssien alkuun mennessä. Toimitusajat on myös mahdollista sopia joustavasti eli jos tiedät viettäväsi muutaman viikon postin tavoittamattomissa, voi postituksen sopia paremmin sopivaan ajankohtaan. Kannattaa kuitenkin varautua toimitusajoissa siihen että lomapäivistä johtuen välillä saattaa olla pientä viivettä.

Oikein hyvää kesää kaikille!

(4.6.2021)

Kirjoja kanteleenrakentamisesta

Myynnissä nyt kaksi kirjaa, joista voi olla paljon iloa erityisesti kotikanteletta rakentaville. Jussi Ala-Kuhan kirjoittama tiivis Kanteleenrakennusopas (27 sivua) on kirjoitettu vuonna 1981 ja siinä opastetaan 36-kielisen kotikanteleen rakentamiseen. Oppaasta löytyvät myös tarpeelliset kielten pituudet sekä paksuudet.

Ala-Kuhan kirjan valmiiden mittojen pohjalta on myös helppo tilata kielet. Itse suosittelisin joidenkin kielten paksuuksiin pientä hienosäätöä, joiden ansiosta kielistön veto on kokonaisuutena tasaisempi. Lisäksi mahdollisuuksien mukaan kannattaa harkita myös pieniä muutoksia kahden lyhimmän kielen soiviin pituuksiin. Tällöin kielet eivät olisi niin lähellä katkeamispistettä. Pienikin lyhentäminen, esimerkiksi 2 - 5 mm verran, auttaa jo paljon!

Toinen kirja, 35-(36)-kielisen kotikanteleen rakentamiseen keskittynyt kirja on Jussi Laasasen sekä Marko Ahon (2017) kirjoittama Kanteleenrakennuskirja - Perinteisen perhonjokilaaksolaisen kanteleen rakentaminen. Lähes satasivuissa kirjassa on käyty läpi eri työvaiheita ja lisäksi mukana seuraa 1:1 koossa oleva rakennepiirustus.

Kanteleita rakentavien kannattaa huomioida myös valmiit sarjat metalliosia sekä kieliä. Ne sisältävät mm. viritystapit, viritysavaimen, kielet ym. ja ovat yhdessä hankittuna edullisimpia kuin erikseen. Sarjoja löytyy 5-kielisestä aina 36-kieliseen kotikanteleeseen saakka. Niistä löytyy tarkemmin tietoa hinnaston toiseksi viimeiseltä sivulta. Jos rakennat kanteleen omien mittojesi mukaan ja haluat vaikuttaa myös kielten pituuksiin ja paksuuksiin, metalli-sekä kielisarjan tilaajat saavat kielilaskelman (hinnastossa nimellä erikoiskielityksen lisä) edullisemmin. Laskelman avulla kielten paksuuksia sekä viritystasoa on helpompi hienosäätää. Erityisen paljon hyötyä siitä voi olla silloin, kun kielten tarkat mitat ovat selvillä, mutta viritystappien tai kielinastojen reikiä ei ole vielä porattu. Soivaa pituutta on usein vielä mahdollisuus ainakin jossain määrin muuttaa, jos vaikuttaa siltä että sille olisi tarvetta.

Valitettavasti metalliosa-sarjat eivät ole vielä tilattavissa nettikaupassa, mutta tilaus onnistuu joko kirjoittamalla sähköpostia tai soittamalla.

(25.5.2021)

Ääninäytteitä!

Kantelehankintaa pohtivien avuksi on kotisivuille lisätty ääninäytteet kummastakin pikkolosta sekä normaalikokoisesta 5-kielisestä kanteleesta. Löydät noin parin minuutin mittaiset pätkät Kanteleiden tuotesivulta. Kutakin kanteletta on soitettu hiukan erilaisilla soittotyyleillä vapaasti improvisoiden, joten eri kanteleiden raidat poikkeavat jonkin verran toisistaan. Äänenvoimakkuuden suhteen eri kanteleilla soitettujen raitojen välillä voi olla pieniä voimakkuuseroja soittotavasta ja äänitysteknisistä seikoista johtuen. Raitoja ei kuitenkaan ole kompressoitu, joten niiden sisäinen dynamiikka on suoraan soittimesta ja soittajasta.

(18.5.2021)

Uusi vuosi 2021 hyvässä vauhdissa

Vuosi 2021 on edennyt talvisissa merkeissä jo kolmannelle täydelle viikolleen. Tartun vielä tilaisuuteen ja toivotan kaikille asiakkaille, yhteistyökumppaneille kuin kaikille muillekin oikein hyvää ja kaikin puolin mainiota vuotta! Talvi tuntuu jo huomattavasti enemmän talvelta kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, mikä varmasti riemastuttaa lunta ja pakkasia rakastavia, luontovalokuvaajista hiihtäjiin sekä jäälyhtyharrastajiin.

Ajankohtaisista asioista mainittakoon esimerkiksi muutamat lisäykset tuotevalikoimaan. 5 x 50 mm viritystappeja on nyt saatavilla myös sinistettyinä (englanniksi blued). Niiden ansiosta voi kanteleeseen saada hiukan erilaista ulkonäköä. Tappi on ytimeltään sama kuin niklattu viritystappi, ainoastaan ulkopuoli on pinnoitettu eri tavalla. Lisävarusteiden osalta kanteleiden kovat keinonahkakotelot ovat palanneet takaisin valikoimaan. Kannattaa huomata että kaikki kanteleiden kantopussit sekä kovat kotelot on valmistettu Suomessa eivätkä ole siis tuontitavaraa. Puiset kotelot puolestaan ovat J-A Kallioisen omaa tuotantoa ja suuri osa puutavarasta voi olla kanteleiden tapaan peräisin vain muutamien kymmenien kilometrien päästä verstaastani. Lisäksi kanteleiden kielten kohdalle on hinnastoon lisätty myös valmis sarja perusmitoituksella olevalle 36-kieliselle kotikanteleelle. Kuten tähänkin asti, myös kielisarjat omilla mitoilla onnistuvat!

Tuotehinnasto on osalta kokenut joitain päivityksiä niin tuotteiden (ks. esimerkkejä yllä) kuin myös joidenkin hintojen osalta. Toimituskulujen puoleen olen pyrkinyt yksinkertaistamaan taulukkoa ja poistanut joitain painoluokkia. Hinnat ovat kuitenkin pysyneet suurelta osin samoina. Esimerkiksi siinä missä ennen yli 60 cm pitkän kanteleen lähettäminen maksoi alle 2 kg painavan paketin osalta 14 euroa, nyt samalla hinnalla kulkee paketti aina 14 kiloon saakka. Alle 60 cm paketin edullisin toimituskulu nousi hieman (10 euroa -> 12 euroa), mutta nyt samalla hinnalla kulkee tavaraa pitkien pakettien tapaan aina 10 kg saakka.

Haluan kiittää kuinka hyvin jo pian kaksi vuotta toiminut verkkokauppani on löydetty! Mikäli sinulla on jotain toiveita sen ominaisuuksien suhteen tai esimerkiksi mielessäsi on tuotteita, joita toivoisit sieltä löytäväsi, olen kiitollinen kaikista parannusehdotuksista.

Koronan vaikutukset tuntuvat yhä monella tavalla niin rajoituksina kuin erilaisina huolenaiheina niin Suomessa kuin maailmallakin. Edelleen kannattaa huomioida kuinka erityisesti ulkomaantoimituksissa voi olla yhä viiveitä ja esimerkiksi tarvikkeiden sekä raaka-aineiden saatavuuksissa voi olla poikkeamia tavanomaiseen verrattuna. Toivotaan että koronatilanne helpottaisi mahdollisimman pian!

(19.1.2021)

Joulun odotusta sekä uusia kantelekuvia!!

Joulu lähestyy, vaikka ikkunasta ulos katsomalla ei ainakaan täällä Keski-Suomessa aukeakaan idyllinen talvimaisema. Hiihtokelejä siis vielä odotellaan.

Mikäli toivot joululahjakonttiin valmiina varastosta löytyvää kanteletta tai muita tarvikkeita, kannattaa huomata, että perille menon varmistamiseksi tilaukset kotimaahan kannattaa tehdä viimeistään keskiviikkona 16.12.. Tämä sen vuoksi, jotta ne ennättäisivät lähtemään vielä samalla viikolla.

J-A Kallioisen kanteleista löydät jatkossa kuvia sekä tietoutta myös Instagramin puolelta. Löydät kuvia profiilla jakallioinen tai napsauttamalla suoraa linkkiä tästä..

* * *

Christmas is closing day by day, even though you might not believe it by looking outside the window. There isn't any snow in Jyväskylä (which is located in central part of Finland) but hopefully there will be snow some day! Not to mention a suitable conditions for cross-country skiing.

If you are interested in seeing more pictures of kanteles made by J-A Kallioinen, now you can find them in Instagram! Search for profile jakallioinen or click direct link here..

(7.12.2020)

Syysterveisiä

Syksy etenee värikkäin askelin ja viime päivien perusteella melkein kesäisissä tunnelmissa. Mikäpä siis on kävellessä luonnossa ja ihastellessa maisemaa. Tai vaikkapa katsoessa tähtiä, jotka erottuvat kirkkaina yötaivaalla. Toivottavasti sivuston lukijat ovat ennättäneet myös musisoimaan. Kanteleensoitto ja rakentaminen ovat nimittäin päässeet osaksi Unescon elävän perinnön kansallista luetteloa.

Voit lukea aiheesta lisää esimerkiksi Kanteleliiton kotisivuilta. Kiitos elävästä kanteleperinnöstä kuuluu niin soittajille, opettajilla kuin rakentajillekin - ja ylipäänsä kaikille kantelemusiikin rakastajille, jotka pitävät kantelekulttuurin sekä -perinteen virkeänä, mutta myös jatkuvasti uudistuvana. Esimerkiksi Kanteleliitto tekee hyvää työtä kanteleperinteen ja kanteleensoiton hyväksi.

Myös jouhikon rakentaminen ja soitto pääsi kanteleen seuraan Unescon elävän perinnön kanselliselle listalle. Mikäli haluat selvittää mitä kaikkea muuta elävän perinnön listalle on päässyt, kannattaa käydä vilkaisemassa Elävän perinnön wikiluetteloa.

Koronaepidemia varjostaa yhä ikävällä tavalla elämää niin täällä Suomessa kuin muuallakin maailmalla, joten kuten kesälläkin, seurataan tilanteen kehittymistä. Epidemia voi siis edelleen aiheuttaa viivästyksiä niin tuotannossa kuin postituksissakin.

(29.9.2020)

Kesän lähestyy!

Aurinkoiset päivät ovat ilahduttaneet ja toivottavasti niitä riittää myös kesän koittaessa - sopivalla määrällä sateita höystettynä! Verkkokauppa toimii kesällä normaalisti, joten sieltä on näppärää tarkistaa esimerkiksi sen hetkinen varastotilanne. Toimitusajoissa voi kuitenkin lomapäivien osuessa kohdalle olla pientä viivettä.

Koronaepidemia on vaikuttanut pitkin kevättä esimerkiksi toimitusaikoihin, varsinkin ulkomanatoimituksiin, mutta nyt tilanne on jo hieman tasoittunut. Joka tapauksessa nähtäväksi jää miten tilanne koronan osalta tästä eteenpäin kehittyy. Toivotaan että epidemia alkaisi vähitellen laantumaan! Aurinkoisia ja terveitä kesäpäiviä siis kaikille!

(23.5.2020)

Kanteletietoa..

Kotisivuille on nyt lisätty myös oma osio ohjeille ja muulle materiaalille. Valitettavasti tässä vaiheessa siellä ei vielä ole kuin ohjeet puutappisille 5- ja 11-kielisille kanteleille. Sivulle on kuitenkin tarkoitus vähitellen lisätä ohjeita sekä muuta materiaalia. Sivun löytää Tietoa & ohjeita valikon takaa valitsemalla kohdan "Käyttöohjeita, oppaita sekä muuta tietoa". Tässä myös suora linkki ohjeisiin

(26.1.2020)

Hyvää Uutta Vuotta 2020

Uusi vuosi ja vuosikymmen on käynnistynyt ainakin etelässä ja jossain siinä välillä lauhana ja vähälumisena - siinä missä pohjoisempana hankea riittää. Toivottavasti hyvät hiihtokelit saapuvat vielä myös etelään niitä kaipaaville!

Hinnastoon on tehty pieniä lisäyksiä sekä päivityksiä, muun muassa edullisempia piikkipäisiä puuporanteriä on saatavilla kolmena eri kokona: 3, 4 ja 5 millimetrisenä. Lisäksi kanteleita, erityisesti kotikanteleita, rakentaville valikoimasta löytyy nyt myös G-vaihtaja.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

(10.1.2020)

Kiitoksin ja joulutoivotuksin...

Haluan kiittää kaikkia asiakkaita sekä yhteystyökumppaneita kaikin puolin mainiosta vuodesta! Loppuvuosi on rauhallisempaa aikaa eli toimitusajoissa voi olla viiveitä. Nettikauppa on toiminnassa normaalisti koko joulukuun ajan, tilausten toimitukset vain saattavat kestää tavanomaista pidempään.

Haluan toivottaa kaikille oikein mukavaa joulun aikaa sekä sen jälkeen siirtymistä kohti uutta vuotta 2020!

(22.12.2019)

Postilakko päättynyt

Postilakko on päättynyt ja postin kulku on palaamassa vähitellen normaaliksi. Alkuvaiheessa voi vielä esiintyä pieniä viiveitä mutta tuskin enää kovin merkittäviä sellaisia. Kannattaa kuitenkin huomioida että lähestyvän joulun myötä kirje- ja pakettiliikenteen määrät kasvavat ja mikäli mielessä on jokin lahjaksi toivottu kantele tai muu tuote, ei tilaamista kannata jättää aivan viime tinkaan.

(29.11.2019)

Toimituskulujen hinnastoa päivitetty

Toimituskulujen hinnastoa on hiukan uudistettu pakettien osalta. Samat hinnat koskevat nyt niin Postipaketteja kuin Matkahuollon paketteja. Myös hintoja itsessään on uusittu ja edullisimmillaan pakettitoimitus maksaa 10 euroa. Valitettavasti verkkokaupassa ei ole ainakaan toistaiseksi mahdollisuutta valita toimituspaikkaa tarkemmin, joten mikäli haluaisit saada paketin esimerkiksi pakettiautomaattiin tai Matkahuollon paketin lähikauppaan, kannattaa siitä mainita tilausta tehdessä esimerkiksi verkkokaupan "Lisätietoja" -kenttään.

(20.11.2019)

Postilakon vaikutukset tilausten toimituksiin

Postilakko hidastaa lähetyksiä, minkä vuoksi voi olla suositeltavaa välttää kirjettä toimitustapana. Myös pakettien kohdalla voi olla viiveitä, joten Matkahuollon käyttäminen voi olla lakon aikana järkevää. Lisätietoja asiasta löytyy Postin sivuilta.

(19.11.2019)

Lisäyksiä tuotevalikoimaan

Soitinrakennustarvikkeita erityisesti kanteleiden rakentamiseen kysytään paljon, joten tämän tuoteryhmän valikoima laajentuu sen myötä hiljalleen. Tällä kertaa uusina tuotteina esimerkiksi muutamia käytännöllisiä työkaluja kuten pihtejä, mikrometrejä sekä laadukas työntömitta. Myös kanteleensoittajalle kärkipihdit ja myös sivuleikkurit ovat oiva lisä kantelevarustukseen, sillä niitä voi tarvita kieliä vaihtaessa. Knipexin näppäränkokoisiin kärkipihteihin kuuluu myös leikkuri, joten niillä lyhentää kielet tarvittaessa oikeaan mittaan ja taivuttaa kieleen tarvittavat taitokset. Mikäli tarvetta pianolangan katkaisuun on yhtään enemmän, erilliset sivuleikkurit ovat silloin kuitenkin paras valinta.

Mittavälineissä valikoima koostuu työntömitoissa ja mikrometreissä laadukkaista Japanissa valmistetuista Mitutoyon mittavälineistä. Mikrometreissä valikoimassa on kuitenkin myös edullisempi malli Diesellalta.

Lisäksi erilaisia kanteleiden tekemiseen soveltuvia poranteräkokoja löytyy hiukan koosta riippuen sekä tavanomaisina metalliporanterinä kuin piikkipäisinä puuporanterinä. Nimestään huolimatta metalliporanterillä voi aivan hyvin porata myös puuta, vaikka nimensä mukaisesti niillä poraa tarvittaessa myös metallia. Piikkipäisiä puuporanteriä ei valitettavasti ole kovin hyvin saatavilla kymmenesosamillien välein vaan niissä on tyytyminen puolen millimetrin muutoksiin poran halkaisijassa.

Poraamisessa on vaikea antaa aivan tarkkaa kokosuositusta, sillä oikean terän valintaan vaikuttavat niin käytössä oleva porauskalusto, kanteleen puumateriaalit kuin myös poraajan poraustapa. Tämän vuoksi on tärkeää tehdä riittävästi koeporauksia kanteleen viritystappien kohtaa vastaavaan puuhun, joka vastaa puulajiltaan ja ainevahvuudeltaan kanteleen vastaavaa. Lisäksi on hyvä kääntää testipuuhun myös viritystappi ennen varsinaisten viritystapinreikien (ja kielinastanreikienkin) poraamista itse kanteleeseen. Viritystappi ei saisi tuntua löysältä mutta ei myöskään liian tiukalta. Halkaisijaltaan 5mm viritystapille sopiva poranteräkoko on usein jokin välillä 4,5 - 4,7 mm.

Hinnasto ei tuotavalikoiman laajenemisen osalta ole saanut kuin muutaman päivityksen. Toimituskulujen osalta kirjeiden hinnoitteluun on tullut pieniä muutoksia Postin laskiessa painavimpien kirjeiden hintoja. Tämän ansiosta painorajat ovat nousseet eli siinä missä aikaisemmmin 9 euron toimituskulu koski alle 500g tilauksia, nyt painoraja on noussut 1000g saakka. Lisäksi alle 2000g kirjeet ovat jälleen mahdollisia, jos vain tuotteet mahtuvat kirjeessä lähetettäviksi.

Aivan kaikki tuotteet eivät valitettavasti löydy vielä nettikaupasta (esimerkiksi uudet työkalut ja mittausvälineet) mutta niiden tilaus onnistuu hyvin esimerkiksi sähköpostilla. Myös lähettäminen nettikaupasta ostettujen tuotteiden kanssa samassa toimituksessa onnistuu. Tällöin kannattaa esimerkiksi lähettää sähköpostia (tmijakallioinen@gmail.com) tai kirjoittaa asiasta verkkokaupan lisätietoja-kenttään.

Verkkokaupasta voi tehdä myös edullisempia kantelelöytöjä, sillä niin puunvärisiä kuin värillisiä II-laatuisia kanteleita voi ajoittain löytyä yksittäiskappaleina varastosta. Ne eivät eroa ääneltään tai kestävyydeltään I-laatuisista, mutta niissä voi olla esimerkiksi hieman suurempia oksia, pieniä naarmuja tai jotain muita syitä, joiden vuoksi ne ovat myynnissä edullisempaan hintaan. Ne voi varustaa samaan tapaan kuin I-laatuiset ja samat lisävarusteiden hinnat pätevät myös niihin. II-laatuiset löytyvät samalta sivulta kuin I-laatuiset kanteleet ja ne on nimikoitu POISTOTUOTE-etuliitteellä kanteleiden listauksessa.

(7.10.2019)

Verkkokauppa on avattu!

Tmi J-A Kallioisen tuotteita on mahdollisuus hankkia nyt myös verkkokaupasta. Pääset sinne tästä!

Verkkokaupasta löydät suuren osan tuotteista eli kanteleet ja niiden lisävarusteet kuin monenlaisia tarvikeita kanteleiden rakennukseen. Maksutapoina alkuvaiheessa on valittavissa ennakkomaksun ja postiennakon lisäksi pankkien maksupainikkeet.

Aivan koko tuotevalikoima ei vielä alkuvaiheessa valitettavasti ole tarjolla verkossa, joten esimerkiksi kantelekorjausten, mittatilauskielten ja muutamien muiden tarvikkeiden suhteen kannattaa ottaa suoraan yhteyttä. Toki kaikkia tuotteita voi yhä edelleen tilata kuin tähän asti eli sähköpostilla sekä puhelimella. Kaikki kommentit ja parannusehdotukset verkkokaupasta ovat enemmän kuin tervetulleita!

Hinnastoon tehtiin uudistuksen myötä pieniä päivityksiä. Ehkä suurempana kanteleen mukana tulevien lisävarusteiden hinnoittelun muuttaminen. Tähän asti lisävarusteet on saanut kanteleen mukana hankittuna 5% alennuksella, mutta jatkossa lisävarusteille on määritelty kanteleen oston yhteydessä omat edullisemmat hintansa. Ne löytyvät niin verkkokaupasta kuin kotisivuilta ladattavasta hinnastosta. Verkkokaupassa kanteleiden oston yhteydessä voi samalta sivulta valita haluamansa lisävarusteet tuohon edullisempaan hintaan.

(2.5.2019)

Uusia tuotteita ja hinnaston päivityksiä

Tuotevalikoima on saanut muutamia päivityksiä. 5-kielisessä on jo ollut mahdollisuus saada se puutappisena, mutta nyt sama onnistuu myös perinteiseen 11-kieliseen. Siinä kielivaihtoehtoina ovat joko teräs- tai synteettiset kielet. Sekä 5-kielinen että 11-kielinen saattavat vaikuttaa päällepäin samalta kuin tavanomaiset teräskieliset, mutta niissä on useita pieniä eroavaisuuksia, joiden tehtävänä on parantaa puutappisen ääntä sekä käytettävyyttä. Puutapit vaativat esimerkiksi virittäessä enemmän tilaa kuin tavanomaiset metalliset viritystapit.

Puutappisille on myös saatavilla oma viritysavaimensa. Se valmistetaan koivusta ja on pintakäsitelty puuvahalla. Puutappisen virityksessä on kuitenkin huomioita ettei tappia yritettäisi kääntää väkisin suurella voimalla, mikäli puutappi tuntuu jämähtäneen paikoilleen. Liiallisen voimankäytön seurauksena voi äärimmäisessä tilanteessa olla katkennut viritystappi. Varsinkin, jos on tarve kiristää (tai löysätä) kieltä huomattavan paljon, on parempi yrittää vetää tappia ennen kääntämistä hiukan ulospäin - ja painaa sitten lopuksi tappi tiukasti paikoilleen.

Muita lisäyksiä valikoimaan ovat esimerkiksi 5 x 44 mm metalliset viritystapit, jotka voivat olla sopiva vaihtoehto silloin kun 50mm on liian pitkä ja 40 mm liian lyhyt. Tämän lisäksi omaa kanteletta (tai miksei jotain muutakin soitinta) rakentaville on tarjolla huomattavasti entistä laajempi valikoima varrasrautoja. Pituuksia on lisätty ja materiaalien puolesta on mahdollista joissain pituuksissa valita tavanomaisen akseliteräksen sekä ruostumattoman teräksen väliltä. Mikäli on sopivanmittaista varrasta ei valmiista pituuksista löydy, kannattaa kysyä sellaista erikoismittaisena tai riittävän pitkänä tankona, jonka voi sitten itse katkaista ja hioa sopivaksi.

Kaikki kaupoissa myytävät puuliimat eivät ole erityisen hyviä soitinrakennuskäytössä, sillä niiden muodostama liimaus ei välttämättä ole riittävän tukeva. Liitos saattaa pahimmissa tapauksissa jopa ryömiä, mikäli siihen kohdistuu suuri ja pitkäänjatkuva rasitus. Soitinrakennuksessa onkin yhdeksi suosituksi liimaksi osoittautunut Titebond, jonka Original -versiota on nyt saatavilla myös Tmi J-A Kallioiselta. Aluksi tarjolla on kahta eri kokoista pulloa (237 ml ja 437 ml), joista pienemmälläkin liimaa jo kanteleen jos toisenkin. Lisäksi pulloissa on näppärästi avattava ja suljettava korkki.

Vanhoihin kanteleisiin on tunnetusti ollut vaikea löytää sopivia viritysavaimia, mutta nyt tarjolla on 6mm iso L-mallinen viritysavain. Toivottavasti se korjaa ongelman usean sellaisen kanteleen kohdalla, joista alkuperäinen avain on vuosikymmenten saatossa kadonnut, unohtunut tai muuten vaan laitettu johonkin todella hyvään talteen, jossa on tänäkin päivänä.

(23.3.2019)

Kantelemalliston täydennystä

Pikkolot saavat rinnalleen kauan kaivatun isosiskon- tai veljen. Uusi 5-kielinen muistuttaa ulkonäöltään pikkoloita mutta on mitoiltaan ja ääneltään täysiverinen 5-kielinen kantele. Koska pikkolot ovat pieniä, uutuutta voi ehkä tämän vuoksi kutsua leikkimielisesti isoloksi. Ääniala on myös oktaavin verran pikkoloita matalampi, eli D4 - A4, mikä on 5-kielisissä yleisesti käytössä oleva viritystaso. Sitä on saatavilla samoissa väreissä kuin muitakin kanteleita. Lisätietoa uudesta mallista Kanteleet-sivulta.

(20.10.2018)

Sirppikiilan asennusvideo

Lisäsin Tuotteet - Sävelaskelvaihtajat -sivulle Sirppikiilan asennusvideon. Siitä selviää pääpiirteissään miten Sirppikiila napsautetaan paikoilleen ja säädetään viritysmittarin avulla tuottamaan oikea intervalli.

Pääset Sävelaskelvaihtajat-sivulle tästä

(5.6.2018)

Kesä lähestyy!

Kesän kynnyksellä olen päivittänyt nettisivuja muutamasta kohdasta ja lisännyt Hinnasto-sivulle tietosuojaselosteen. Mitä tietoturvakysymyksiin tulee, nettisivut ovat jo vuoden-pari toimineet SSL-sertifikaatilla varustettuna eli käytössä on suojattu yhteys. Tämän voi jokainen todeta omasta selaimestaan vilkaisemalla (ja halutessaan myös napsauttamalla) osoiterivin edessä olevaa lukon kuvaa. Palveluntarjoajaksi on myös valittu taho, jonka palvelimet sijaitsevat Suomessa ja ovat tämän ansiosta Suomen lainsäädännön piirissä.

Toimituskulujen hinnastoon tulee kesäkuun alusta pieniä muutoksia postin nostaessa kirjeiden hintoja. Muutin kuitenkin painoon perustuvia kirjeiden toimituskuluja niin, että nyt kaikki alle 250 gramman painoiset lähetykset kulkevat 5,50 eurolla. Usein esimerkiksi pienissä tarviketilauksissa paino saattaa nousta päälle 100 gramman mutta jäädä reilusti alle puolen kilon. Ennen toimituskulu olisi näissä tapauksissa noussut 100 grammasta suoraan 500 gramman luokkaan, joten toivon muutoksen sekä selkiyttävän asiaa että vähentävän monen asiakkaan toimituskuluja.

Tmi J-A Kallioinen palvelee kesällä pääsääntöisesti normaalisti, mutta viikosta riippuen saattaa joskus parhaiten tavoittaa sähköpostilla. Joidenkin tuotteiden kohdalla voi olla joko ajankohdasta tai muista tavarantoimittajista riippuen yksittäistapauksissa tavanomaista pidempää viivettä. Nämä kuitenkin selviävät tilausta tehtäessä.

Aurinkoiset päivät ovat ilahduttaneet jo toukokuussa - toivottavasti niitä riittää myös kesäkuukausille!

(29.5.2018)

Perinteinen 11-kielinen kantele ja Girls und Panzer

Perinteinen 11-kielinen kantele on leffatähti! Vuosina 2012 - 2013 valmistuneen japanilaisen animesarjan, Girls und Panzerin, jatkoksi vuonna 2015 julkaistussa elokuvassa esiintyneistä kolmesta suomalaisesta hahmosta yksi soittaa kanteletta. Kyseisen tytön, Mikan, mukana kulkee elokuvassa erittäin tutun oloinen soitin!

Elokuvan kanteleosuudet on soittanut japanilainen kantelemuusikko Hiroko Ara, jonka haastattelu on luettavissa uudesta Kantele vuosikirjasta 2017.

Valmistamani perinteiset 11-kieliset kanteleet ovat elokuvan myötä löytäneet ilahduttavasti tiensä Girls und Panzer -faneille ja cosplay -pelaajille, ja toivottavasti innostaneet aloittamaan kanteleensoittoharrastuksen. Jälleenmyyjänä Japanissa toimii World Musical Instruments TEMIRUYA, jonka kanteleitani esittelevään sivustoon voi käydä tutustumassa tässä osoitteessa.

Traditional 11-string kantele and Girls und Panzer

Traditional 11-string kantele is now a movie star! Girls und Panzer anime series was first in television during 2012 - 2013. It was followed by a movie sequal Girls und Panzer der Film in 2015. In the movie one of the three finnish characters, Mika (a girl), has a very familiar kantele with her!

Kantele music in the movie was played by japanese musician Hiroko Ara. Her interview can be read on a new Kantele yearbook 2017.

The traditional 11-string kanteles that I make has found their way to Girls und Panzer fans and cosplay players. I'm happy that there has been a growing interest to learn how to play kantele. My kanteles are sold in Japan by World Musical Instruments TEMIRUYUA. If you like, you can visit it's web pages in this link.

(14.12.2017)

Syksykuulumisia...

Samalla kun syksyiset värit hitaasti mutta vääjäämättä syrjäyttävät kesän sävyjä, ovat koulut alkaneet ja ja monella myös soitto-opinnot. Syksy on soitinrakentajallekin vilkasta aikaa. Haluan mainita esimerkiksi uudet Sirppikiilat. Sirppikiilathan ovat sävelaskelvaihtajia, jotka on suunnattu erityisesti 5-kielisiin kanteleisiin. Niiden avulla F - Fis -vaihto käy näppärästi. Sirppikiilan kehitystyössä olen pyrkinyt pitämään mielessä sen alkuperäisen keksijän, Jyrki Pölkin, pyrkimyksen hinta-laatu-suhteeltaan hyvään ja säädettävään vaihtajaan. Olen itse valmistanut Sirppikiiloja yli 10 vuotta, joten nyt oli hyvä aika parantaa jo hyvään ikään ennättänyttä tuotetta.

Mikä sitten on muuttunut? Metalliosan materiaali on aikaisempaa parempaa. Osat on laser-leikattu, mikä sekä nopeuttaa tuotantoa että edistää osien tasalaatuisuutta. Ehkä suurin uudistus on kätkeytyy kuitenkin metalliosien viimeistelyyn. Osat on loppuhiontojen ja kiillotuksen jälkeen käsitelty typpinitrauksella, mikä tuo mukanaan tummemmanharmaan sävyn ja vieläkin tärkeämpänä ominaisuutena lisää pintakovuutta. Käsittely estää myös metalliosien ruostumista.

Viiskielisten sekä 10-11 -kielisten kanteleiden soittajien iloksi mainittakoon Arja Kastisen ja Tuula Olkasen jo viime vuoden puolella julkaisema kirja Pisarassa laajat lammet. Improvisaatio ja luova musisointi pienkanteleilla. Kirja tarjoaa sukelluksen kanteleimprovisaation maailmaan ja sisältää myös cd-levyn! Kirjaa saa tilattua kauttani tai suoraan Arja Kastiselta Temps.fi/kauppa .

Kanteleiden rakentaminen on ilahduttavan yleistä, ja mikä ettei, kädentaidot kehittyvät mukavan ajanvieton lomassa. Soitinrakennuskursseilla nikkarointiin tulee myös sosiaalinen ulottuvuus. Erilaisia kanteleita rakentavat tai korjaavat harrastajat sekä ammattilaiset ovat tärkeä osa asiakaskuntaani ja tätä silmällä pitäen lisäsin alkusyksyn tarjousten joukkoon mahdollisuuden hankkia 5-kielisen kanteleen rakentamiseen tarvittavat metalliosat yhtenä pakettina. Pakettihintaan ne tulevat edullisemmiksi kuin erikseen hankittuina! Mikäli osasarjoja tarvitsee vieläkin useampia, on kustannukset putoavat vielä siitäkin. Toki täytyy muistuttaa että mikäli tiedät tarvitsevasi itse monien muiden ohella jotain valikoimista löytyvää tuotetta, kannattaa aina pyytää tarjousta! (13.9.2019)

Ääninäytteitä

Haluatko kuulla miltä kanteleet kuulostavat? Olen lisännyt sekä perinteisestä 11-kielisestä että 11-kielisestä alttokanteleesta muutaman minuutin ääninäytteet. Käy siis kuuntelemassa ja tutustumassa 11-kielisiin kanteleisiin, joilla on mahdollista soittaa hyvin erilaista musiikkia. (25.3.2016)

Kantele-sivulle pääset tästä!

Uusia päivityksiä

Perinteisistä 11-kielistä kanteleista on nyt tarjolla muutama uusi kuva! Laitoin sen kunniaksi kyseisen kanteletyypin kanteleet eritystarjoukseen, joten mikäli hyvälle perussoittimelle on tarvetta kannattaa käyttää tilaisuus hyväkseen. 11-kielinen on hyvä aloitussoitin aikuiselle ja nuoremmalle soittajalle käy hyvin seuraavaksi askeleeksi 5-kielisen jälkeen. Sen avulla onnistuvat monipuolisemmat melodiat ja soinnut! Opettelua helpottamaan voi hankkia myös Arja Kastisen kirjoittaman soitonoppaan Heilani sydän teräksestä!

Hinnastoja on joidenkin tuotteiden osalta päivitetty hieman. Postin hintamuutosten myötä toimituskuluihin on tehty pieniä korotuksia.

Mainittakoon myös että punottuja kieliä on jälleen saatavilla paremmin. Mikäli rakentelet kanteleita kursseilla joissa on useampi kanteletta nikkaroiva tai muuten vaan teet useampia soittimia, kannattaa suuremmista määristä kysyä tarjous! (22.2.2016)

Tilausten toimituksista...

Ympäristötieteiden yliopisto-opintoni ovat tällä hetkellä graduntekovaiheessa, mikä valitettavasti heijastuu myös kanteletöihin. Pystyn toimittamaan valtaosan kantele-, kieli- sekä muista tarviketilauksista aivan kuten tähänkin asti, joten ei siis huolta! Mikäli haluttua väriä ei kanteleissa löydy valmiina, saattaa toimitus kuitenkin kestää tavanomaista pidempään. Tarkempi arvio selviää tapauskohtaisesti! Yhteydenotoissa sähköposti on usein parempi.

Korjaustöissä sekä punottujen kielten kohdalla saattaa tulla pidempiä viiveitä. Suuria kanteleremontteja en sen vuoksi pysty toistaiseksi ottamaan vastaan. Jos sinulla on kantele, joka kaipaa korjausta, kannattaa silti ottaa yhteyttä, sillä vaikka en sitä aikataululusyistä ennättäisi tekemään, voin ohjata tiedustelut eteenpäin soitinrakentajakollegoilleni. (3.11.2015)

11-kielinen alttokantele on uudistunut!

Uudistetut alttokanteleet ovat nyt saatavilla. Suurin muutos koskee kielitystä: erityisesti korkeimpien kielten soinnin parantamiseksi kanteleen soiviin pituuksiin on tehty kautta muutoksia. Matalimman kielen mitta on pysynyt samana mutta siitä korkeammilla kieliä kohti soivaa pituutta on lisätty, sitä enemmän mitä lyhyemmästä kielestä on kyse. Ulkomitat ovat kuitenkin pysyneet kutakuinkin samoina, pientä kokonaispituuden vähenemistä lukuunottamatta.

Jos olet jo ennättänyt kaivata lisätietoa mainoista Perinteisistä 11-kielisistä kanteleista, sitä löytyy nyt Kanteleet sivulta!

Postin hintamuutoksista johtuen toimituskuluhinnastoa on päivitetty. Maksikirje on poistunut kotimaan toimitustapavalikoimasta, joten tästä eteenpäin lähetykset toimitetaan joko tavallisena kirjeena tai pakettina.

Tmi J-A Kallioisen laskutukseen on myös jouduttu tekemään muutoksia. Tästä eteenpäin yksityishenkilöille ensisijaisina maksuvaihtoehtoina toimivat ennakkomaksu tai postiennakko, yrityksille ja oppilaitoksille myös lasku. (16.2.2015)

Perinteisiä 11-kielisiä kanteleita ja hinnaston päivitystä!

Perinteiset 11-kieliset kanteleet ennättivät matkaan jo reilusti ennen joulua! Kanteleita on saatavilla samoissa väreissä kuin pikkoloitakin! Tuotekuvia on myös luvassa toivottavasti mahdollisimman pian. Malli on kuitenkin tuttu jo ennestään vuosikymmenien ajalta O.Kallioisen ja K.Säterin valmistamina, luonnollisesti pienin muutoksin. Esimerkiksi valmistustekniikassa on otettu käyttöön joitain puuta säästäviä työtapoja, minkä ansiosta raaka-aineen hävikkiä on pystytty pienentämään ja puun sisällä piileskelevät oksat on mahdollista huomata jo aikaisemmassa vaiheessa. Leppä on loistava soitinrakennuspuu, mutta sen huonona puolena on etteivät oksat välttämättä näy lankussa päälle päin. Tämän vuoksi joskus kanteleen osia tai kanteleaihiota työstettäessä saattaa sahaus paljastaa odottamattomia oksia, jotka lähes poikkeuksetta ovat pelkästään esteettinen haitta mutta tarkoittavat kuitenkin valmiin kanteleen putoamista II-laatuiseksi. Ympäristönäkökohtia ajatellen pienempi puuntarve on myös etu.

Uusi hinnasto astuu voimaan 1.1.2015. Edelliseen päivitykseen verrattuna muutokset ovat kuitenkin pieniä, suurimpana lisäyksenä jo yllä mainittu perinteinen 11-kielinen kantele. Mielenkiintoisena uutuutena kanteletta hihnan kanssa soittavalle on saatavana kumisia Fenderin hihnalukkoja. Ne ovat edullisia ja käyvät monenlaisiin nuppeihin eivätkä vaadi suurempia asennuksia. Kuminen stoppari laitetaan nuppiin hihnan päälle, mikä estää hihnaa tipahtamasta pois paikoiltaan. Pakettiin kuuluu kaksi mustaa ja kaksi punaista. (28.12.2014)

Hinnastoja päivitetty!

Tuotehinnasto kasvanut edellisestä usealla tuotteella ja siihen on tehty joitain selventäviä lisäyksiä. Esimerkiksi kantelekoteloita ja pusseja on listattu kattavammin, myös muutama uusi osio on päässyt mukaan (esimerkiksi kirjat). Muutamien soitinrakennustarvikkeiden kohdalla suuremmat sisäänosto- sekä valmistusmäärät ovat mahdollistaneet myyntihinnan alentamisen, joten kannattaa vilkaista mikä on muuttunut! Tämä toivottavasti osaltaan innostaa tänä vuonna soitinrakennusprojektien parissa puuhastelevia...

Uusi hinnasto on voimassa 14.2.2014 alkaen. Myös toimituskulujen osalta hinnasto uusiutuu samaan aikaan, sen muutokset ovat kuitenkin vähäisiä. (14.2.2014)

Vuosi 2014 on alkanut talvisissa merkeissä!

Nettisivut ovat keränneet näiden muutaman kuukauden aikana paljon positiivista palautetta, mikä ilahduttaa suuresti ja on ilo huomata myös sivujen kävijämäärän kasvavan kuukausi kuukaudelta!

Muutama uusi linkki on tänään myös päässyt mukaan linkkisivulle, mikä löytyy Tietoa & ohjeita sivun alta, joten kannattaa käydä vilkaisemassa myös niitä.

Puu on elävä materiaali ja elää vuodenaikojen mukana. Tästä johtuen talvella pakkasten aikaan on vuoden parhain aika rakentaa soittimia, koska sisäilma on yleensä kuivaa. Se vähentää puun halkeilun vaaraa tulevina vuosina. Kesäaikaan ilmankosteus on suurta ja puun kosteuspitoisuuden kasvaessa puu turpoaa hiukan, erityisesti leveyssuunnassa. Puun eläminen pituussuunassa ei ole yhtä voimakasta. Kesäaikaan rakennettavien soitinten, huonekalujen ja muiden puutuotteet raaka-aine täytyy tämän vuoksi kuivata erityisen huolellisesti jotta se ei pahimmassa tapauksessa halkeaisi talvella. Pienillä kappaleilla ongelma on vähäinen mutta mitä suuremmasta pinta-alasta on kyse, sitä tärkeämpää on ottaa se huomioon. (23.1.2014)

Tmi J-A Kallioisen kotisivut nyt avattu!

Uudet kotisivut on nyt avattu! Sivusto päivittyy hiljalleen yksityiskohtaisempaan suuntaan, joten jos et esimerkiksi löydä etsimästäsi tuotteesta mainintaa Tuotteet-sivulla, sitä saattaa hyvinkin löytyä varastosta. Kannattaa siis rohkeasti kysyä! Kaikki palautteet, kiitokset ja parannusehdotukset ovat tervetulleita! (14.11.2013)

Perinteisiä 11-kielisiä kanteleet rakenteilla

Jo vuosia Olavi Kallioisen ja Keijo Säterin valmistamien, Soitinrakentajat AmF:nkin kautta saatavilla olleiden, perinteisten 11-kielisten kanteleiden valmistus on siirtynyt seuraavalle sukupolvelle. Uuden sarjan valmistuessa kyseistä kanteletta löytyy myös osana Tmi J-A Kallioisen valikoimaa.

Aina tyylikkään ja toimivan puunvärin lisäksi perinteistä 11-kielistä kanteletta on saatavilla tilauksesta samoissa iloisissa väreissä kuin muitakin Tmi J-A Kallioisen kanteleita! Ennakkotilaajille perusvärit ilman erillistä lisämaksua. (14.11.2013)