11-kielinen alttokantele

Ajankohtaista

Verkkokauppa on avattu!

Tmi J-A Kallioisen tuotteita on mahdollisuus hankkia nyt myös verkkokaupasta. Pääset sinne tästä!

Verkkokaupasta löydät suuren osan tuotteista eli kanteleet ja niiden lisävarusteet kuin monenlaisia tarvikeita kanteleiden rakennukseen. Maksutapoina alkuvaiheessa on valittavissa ennakkomaksun ja postiennakon lisäksi pankkien maksupainikkeet.

Aivan koko tuotevalikoima ei vielä alkuvaiheessa valitettavasti ole tarjolla verkossa, joten esimerkiksi kantelekorjausten, mittatilauskielten ja muutamien muiden tarvikkeiden suhteen kannattaa ottaa suoraan yhteyttä. Toki kaikkia tuotteita voi yhä edelleen tilata kuin tähän asti eli sähköpostilla sekä puhelimella. Kaikki kommentit ja parannusehdotukset verkkokaupasta ovat enemmän kuin tervetulleita!

Hinnastoon tehtiin uudistuksen myötä pieniä päivityksiä. Ehkä suurempana kanteleen mukana tulevien lisävarusteiden hinnoittelun muuttaminen. Tähän asti lisävarusteet on saanut kanteleen mukana hankittuna 5% alennuksella, mutta jatkossa lisävarusteille on määritelty kanteleen oston yhteydessä omat edullisemmat hintansa. Ne löytyvät niin verkkokaupasta kuin kotisivuilta ladattavasta hinnastosta. Verkkokaupassa kanteleiden oston yhteydessä voi samalta sivulta valita haluamansa lisävarusteet tuohon edullisempaan hintaan.

(2.5.2019)

Uusia tuotteita ja hinnaston päivityksiä

Tuotevalikoima on saanut muutamia päivityksiä. 5-kielisessä on jo ollut mahdollisuus saada se puutappisena, mutta nyt sama onnistuu myös perinteiseen 11-kieliseen. Siinä kielivaihtoehtoina ovat joko teräs- tai synteettiset kielet. Sekä 5-kielinen että 11-kielinen saattavat vaikuttaa päällepäin samalta kuin tavanomaiset teräskieliset, mutta niissä on useita pieniä eroavaisuuksia, joiden tehtävänä on parantaa puutappisen ääntä sekä käytettävyyttä. Puutapit vaativat esimerkiksi virittäessä enemmän tilaa kuin tavanomaiset metalliset viritystapit.

Puutappisille on myös saatavilla oma viritysavaimensa. Se valmistetaan koivusta ja on pintakäsitelty puuvahalla. Puutappisen virityksessä on kuitenkin huomioita ettei tappia yritettäisi kääntää väkisin suurella voimalla, mikäli puutappi tuntuu jämähtäneen paikoilleen. Liiallisen voimankäytön seurauksena voi äärimmäisessä tilanteessa olla katkennut viritystappi. Varsinkin, jos on tarve kiristää (tai löysätä) kieltä huomattavan paljon, on parempi yrittää vetää tappia ennen kääntämistä hiukan ulospäin - ja painaa sitten lopuksi tappi tiukasti paikoilleen.

Muita lisäyksiä valikoimaan ovat esimerkiksi 5 x 44 mm metalliset viritystapit, jotka voivat olla sopiva vaihtoehto silloin kun 50mm on liian pitkä ja 40 mm liian lyhyt. Tämän lisäksi omaa kanteletta (tai miksei jotain muutakin soitinta) rakentaville on tarjolla huomattavasti entistä laajempi valikoima varrasrautoja. Pituuksia on lisätty ja materiaalien puolesta on mahdollista joissain pituuksissa valita tavanomaisen akseliteräksen sekä ruostumattoman teräksen väliltä. Mikäli on sopivanmittaista varrasta ei valmiista pituuksista löydy, kannattaa kysyä sellaista erikoismittaisena tai riittävän pitkänä tankona, jonka voi sitten itse katkaista ja hioa sopivaksi.

Kaikki kaupoissa myytävät puuliimat eivät ole erityisen hyviä soitinrakennuskäytössä, sillä niiden muodostama liimaus ei välttämättä ole riittävän tukeva. Liitos saattaa pahimmissa tapauksissa jopa ryömiä, mikäli siihen kohdistuu suuri ja pitkäänjatkuva rasitus. Soitinrakennuksessa onkin yhdeksi suosituksi liimaksi osoittautunut Titebond, jonka Original -versiota on nyt saatavilla myös Tmi J-A Kallioiselta. Aluksi tarjolla on kahta eri kokoista pulloa (237 ml ja 437 ml), joista pienemmälläkin liimaa jo kanteleen jos toisenkin. Lisäksi pulloissa on näppärästi avattava ja suljettava korkki.

Vanhoihin kanteleisiin on tunnetusti ollut vaikea löytää sopivia viritysavaimia, mutta nyt tarjolla on 6mm iso L-mallinen viritysavain. Toivottavasti se korjaa ongelman usean sellaisen kanteleen kohdalla, joista alkuperäinen avain on vuosikymmenten saatossa kadonnut, unohtunut tai muuten vaan laitettu johonkin todella hyvään talteen, jossa on tänäkin päivänä.

(23.3.2019)

Kantelemalliston täydennystä

Pikkolot saavat rinnalleen kauan kaivatun isosiskon- tai veljen. Uusi 5-kielinen muistuttaa ulkonäöltään pikkoloita mutta on mitoiltaan ja ääneltään täysiverinen 5-kielinen kantele. Koska pikkolot ovat pieniä, uutuutta voi ehkä tämän vuoksi kutsua leikkimielisesti isoloksi. Ääniala on myös oktaavin verran pikkoloita matalampi, eli D4 - A4, mikä on 5-kielisissä yleisesti käytössä oleva viritystaso. Sitä on saatavilla samoissa väreissä kuin muitakin kanteleita. Lisätietoa uudesta mallista Kanteleet-sivulta.

(20.10.2018)

Sirppikiilan asennusvideo

Lisäsin Tuotteet - Sävelaskelvaihtajat -sivulle Sirppikiilan asennusvideon. Siitä selviää pääpiirteissään miten Sirppikiila napsautetaan paikoilleen ja säädetään viritysmittarin avulla tuottamaan oikea intervalli.

Pääset Sävelaskelvaihtajat-sivulle tästä

(5.6.2018)

Kesä lähestyy!

Kesän kynnyksellä olen päivittänyt nettisivuja muutamasta kohdasta ja lisännyt Hinnasto-sivulle tietosuojaselosteen. Mitä tietoturvakysymyksiin tulee, nettisivut ovat jo vuoden-pari toimineet SSL-sertifikaatilla varustettuna eli käytössä on suojattu yhteys. Tämän voi jokainen todeta omasta selaimestaan vilkaisemalla (ja halutessaan myös napsauttamalla) osoiterivin edessä olevaa lukon kuvaa. Palveluntarjoajaksi on myös valittu taho, jonka palvelimet sijaitsevat Suomessa ja ovat tämän ansiosta Suomen lainsäädännön piirissä.

Toimituskulujen hinnastoon tulee kesäkuun alusta pieniä muutoksia postin nostaessa kirjeiden hintoja. Muutin kuitenkin painoon perustuvia kirjeiden toimituskuluja niin, että nyt kaikki alle 250 gramman painoiset lähetykset kulkevat 5,50 eurolla. Usein esimerkiksi pienissä tarviketilauksissa paino saattaa nousta päälle 100 gramman mutta jäädä reilusti alle puolen kilon. Ennen toimituskulu olisi näissä tapauksissa noussut 100 grammasta suoraan 500 gramman luokkaan, joten toivon muutoksen sekä selkiyttävän asiaa että vähentävän monen asiakkaan toimituskuluja.

Tmi J-A Kallioinen palvelee kesällä pääsääntöisesti normaalisti, mutta viikosta riippuen saattaa joskus parhaiten tavoittaa sähköpostilla. Joidenkin tuotteiden kohdalla voi olla joko ajankohdasta tai muista tavarantoimittajista riippuen yksittäistapauksissa tavanomaista pidempää viivettä. Nämä kuitenkin selviävät tilausta tehtäessä.

Aurinkoiset päivät ovat ilahduttaneet jo toukokuussa - toivottavasti niitä riittää myös kesäkuukausille!

(29.5.2018)

Perinteinen 11-kielinen kantele ja Girls und Panzer

Perinteinen 11-kielinen kantele on leffatähti! Vuosina 2012 - 2013 valmistuneen japanilaisen animesarjan, Girls und Panzerin, jatkoksi vuonna 2015 julkaistussa elokuvassa esiintyneistä kolmesta suomalaisesta hahmosta yksi soittaa kanteletta. Kyseisen tytön, Mikan, mukana kulkee elokuvassa erittäin tutun oloinen soitin!

Elokuvan kanteleosuudet on soittanut japanilainen kantelemuusikko Hiroko Ara, jonka haastattelu on luettavissa uudesta Kantele vuosikirjasta 2017.

Valmistamani perinteiset 11-kieliset kanteleet ovat elokuvan myötä löytäneet ilahduttavasti tiensä Girls und Panzer -faneille ja cosplay -pelaajille, ja toivottavasti innostaneet aloittamaan kanteleensoittoharrastuksen. Jälleenmyyjänä Japanissa toimii World Musical Instruments TEMIRUYA, jonka kanteleitani esittelevään sivustoon voi käydä tutustumassa tässä osoitteessa.

Traditional 11-string kantele and Girls und Panzer

Traditional 11-string kantele is now a movie star! Girls und Panzer anime series was first in television during 2012 - 2013. It was followed by a movie sequal Girls und Panzer der Film in 2015. In the movie one of the three finnish characters, Mika (a girl), has a very familiar kantele with her!

Kantele music in the movie was played by japanese musician Hiroko Ara. Her interview can be read on a new Kantele yearbook 2017.

The traditional 11-string kanteles that I make has found their way to Girls und Panzer fans and cosplay players. I'm happy that there has been a growing interest to learn how to play kantele. My kanteles are sold in Japan by World Musical Instruments TEMIRUYUA. If you like, you can visit it's web pages in this link.

(14.12.2017)

Syksykuulumisia...

Samalla kun syksyiset värit hitaasti mutta vääjäämättä syrjäyttävät kesän sävyjä, ovat koulut alkaneet ja ja monella myös soitto-opinnot. Syksy on soitinrakentajallekin vilkasta aikaa. Haluan mainita esimerkiksi uudet Sirppikiilat. Sirppikiilathan ovat sävelaskelvaihtajia, jotka on suunnattu erityisesti 5-kielisiin kanteleisiin. Niiden avulla F - Fis -vaihto käy näppärästi. Sirppikiilan kehitystyössä olen pyrkinyt pitämään mielessä sen alkuperäisen keksijän, Jyrki Pölkin, pyrkimyksen hinta-laatu-suhteeltaan hyvään ja säädettävään vaihtajaan. Olen itse valmistanut Sirppikiiloja yli 10 vuotta, joten nyt oli hyvä aika parantaa jo hyvään ikään ennättänyttä tuotetta.

Mikä sitten on muuttunut? Metalliosan materiaali on aikaisempaa parempaa. Osat on laser-leikattu, mikä sekä nopeuttaa tuotantoa että edistää osien tasalaatuisuutta. Ehkä suurin uudistus on kätkeytyy kuitenkin metalliosien viimeistelyyn. Osat on loppuhiontojen ja kiillotuksen jälkeen käsitelty typpinitrauksella, mikä tuo mukanaan tummemmanharmaan sävyn ja vieläkin tärkeämpänä ominaisuutena lisää pintakovuutta. Käsittely estää myös metalliosien ruostumista.

Viiskielisten sekä 10-11 -kielisten kanteleiden soittajien iloksi mainittakoon Arja Kastisen ja Tuula Olkasen jo viime vuoden puolella julkaisema kirja Pisarassa laajat lammet. Improvisaatio ja luova musisointi pienkanteleilla. Kirja tarjoaa sukelluksen kanteleimprovisaation maailmaan ja sisältää myös cd-levyn! Kirjaa saa tilattua kauttani tai suoraan Arja Kastiselta Temps.fi/kauppa .

Kanteleiden rakentaminen on ilahduttavan yleistä, ja mikä ettei, kädentaidot kehittyvät mukavan ajanvieton lomassa. Soitinrakennuskursseilla nikkarointiin tulee myös sosiaalinen ulottuvuus. Erilaisia kanteleita rakentavat tai korjaavat harrastajat sekä ammattilaiset ovat tärkeä osa asiakaskuntaani ja tätä silmällä pitäen lisäsin alkusyksyn tarjousten joukkoon mahdollisuuden hankkia 5-kielisen kanteleen rakentamiseen tarvittavat metalliosat yhtenä pakettina. Pakettihintaan ne tulevat edullisemmiksi kuin erikseen hankittuina! Mikäli osasarjoja tarvitsee vieläkin useampia, on kustannukset putoavat vielä siitäkin. Toki täytyy muistuttaa että mikäli tiedät tarvitsevasi itse monien muiden ohella jotain valikoimista löytyvää tuotetta, kannattaa aina pyytää tarjousta! (13.9.2019)

Ääninäytteitä

Haluatko kuulla miltä kanteleet kuulostavat? Olen lisännyt sekä perinteisestä 11-kielisestä että 11-kielisestä alttokanteleesta muutaman minuutin ääninäytteet. Käy siis kuuntelemassa ja tutustumassa 11-kielisiin kanteleisiin, joilla on mahdollista soittaa hyvin erilaista musiikkia. (25.3.2016)

Kantele-sivulle pääset tästä!

Uusia päivityksiä

Perinteisistä 11-kielistä kanteleista on nyt tarjolla muutama uusi kuva! Laitoin sen kunniaksi kyseisen kanteletyypin kanteleet eritystarjoukseen, joten mikäli hyvälle perussoittimelle on tarvetta kannattaa käyttää tilaisuus hyväkseen. 11-kielinen on hyvä aloitussoitin aikuiselle ja nuoremmalle soittajalle käy hyvin seuraavaksi askeleeksi 5-kielisen jälkeen. Sen avulla onnistuvat monipuolisemmat melodiat ja soinnut! Opettelua helpottamaan voi hankkia myös Arja Kastisen kirjoittaman soitonoppaan Heilani sydän teräksestä!

Hinnastoja on joidenkin tuotteiden osalta päivitetty hieman. Postin hintamuutosten myötä toimituskuluihin on tehty pieniä korotuksia.

Mainittakoon myös että punottuja kieliä on jälleen saatavilla paremmin. Mikäli rakentelet kanteleita kursseilla joissa on useampi kanteletta nikkaroiva tai muuten vaan teet useampia soittimia, kannattaa suuremmista määristä kysyä tarjous! (22.2.2016)

Tilausten toimituksista...

Ympäristötieteiden yliopisto-opintoni ovat tällä hetkellä graduntekovaiheessa, mikä valitettavasti heijastuu myös kanteletöihin. Pystyn toimittamaan valtaosan kantele-, kieli- sekä muista tarviketilauksista aivan kuten tähänkin asti, joten ei siis huolta! Mikäli haluttua väriä ei kanteleissa löydy valmiina, saattaa toimitus kuitenkin kestää tavanomaista pidempään. Tarkempi arvio selviää tapauskohtaisesti! Yhteydenotoissa sähköposti on usein parempi.

Korjaustöissä sekä punottujen kielten kohdalla saattaa tulla pidempiä viiveitä. Suuria kanteleremontteja en sen vuoksi pysty toistaiseksi ottamaan vastaan. Jos sinulla on kantele, joka kaipaa korjausta, kannattaa silti ottaa yhteyttä, sillä vaikka en sitä aikataululusyistä ennättäisi tekemään, voin ohjata tiedustelut eteenpäin soitinrakentajakollegoilleni. (3.11.2015)

11-kielinen alttokantele on uudistunut!

Uudistetut alttokanteleet ovat nyt saatavilla. Suurin muutos koskee kielitystä: erityisesti korkeimpien kielten soinnin parantamiseksi kanteleen soiviin pituuksiin on tehty kautta muutoksia. Matalimman kielen mitta on pysynyt samana mutta siitä korkeammilla kieliä kohti soivaa pituutta on lisätty, sitä enemmän mitä lyhyemmästä kielestä on kyse. Ulkomitat ovat kuitenkin pysyneet kutakuinkin samoina, pientä kokonaispituuden vähenemistä lukuunottamatta.

Jos olet jo ennättänyt kaivata lisätietoa mainoista Perinteisistä 11-kielisistä kanteleista, sitä löytyy nyt Kanteleet sivulta!

Postin hintamuutoksista johtuen toimituskuluhinnastoa on päivitetty. Maksikirje on poistunut kotimaan toimitustapavalikoimasta, joten tästä eteenpäin lähetykset toimitetaan joko tavallisena kirjeena tai pakettina.

Tmi J-A Kallioisen laskutukseen on myös jouduttu tekemään muutoksia. Tästä eteenpäin yksityishenkilöille ensisijaisina maksuvaihtoehtoina toimivat ennakkomaksu tai postiennakko, yrityksille ja oppilaitoksille myös lasku. (16.2.2015)

Perinteisiä 11-kielisiä kanteleita ja hinnaston päivitystä!

Perinteiset 11-kieliset kanteleet ennättivät matkaan jo reilusti ennen joulua! Kanteleita on saatavilla samoissa väreissä kuin pikkoloitakin! Tuotekuvia on myös luvassa toivottavasti mahdollisimman pian. Malli on kuitenkin tuttu jo ennestään vuosikymmenien ajalta O.Kallioisen ja K.Säterin valmistamina, luonnollisesti pienin muutoksin. Esimerkiksi valmistustekniikassa on otettu käyttöön joitain puuta säästäviä työtapoja, minkä ansiosta raaka-aineen hävikkiä on pystytty pienentämään ja puun sisällä piileskelevät oksat on mahdollista huomata jo aikaisemmassa vaiheessa. Leppä on loistava soitinrakennuspuu, mutta sen huonona puolena on etteivät oksat välttämättä näy lankussa päälle päin. Tämän vuoksi joskus kanteleen osia tai kanteleaihiota työstettäessä saattaa sahaus paljastaa odottamattomia oksia, jotka lähes poikkeuksetta ovat pelkästään esteettinen haitta mutta tarkoittavat kuitenkin valmiin kanteleen putoamista II-laatuiseksi. Ympäristönäkökohtia ajatellen pienempi puuntarve on myös etu.

Uusi hinnasto astuu voimaan 1.1.2015. Edelliseen päivitykseen verrattuna muutokset ovat kuitenkin pieniä, suurimpana lisäyksenä jo yllä mainittu perinteinen 11-kielinen kantele. Mielenkiintoisena uutuutena kanteletta hihnan kanssa soittavalle on saatavana kumisia Fenderin hihnalukkoja. Ne ovat edullisia ja käyvät monenlaisiin nuppeihin eivätkä vaadi suurempia asennuksia. Kuminen stoppari laitetaan nuppiin hihnan päälle, mikä estää hihnaa tipahtamasta pois paikoiltaan. Pakettiin kuuluu kaksi mustaa ja kaksi punaista. (28.12.2014)

Hinnastoja päivitetty!

Tuotehinnasto kasvanut edellisestä usealla tuotteella ja siihen on tehty joitain selventäviä lisäyksiä. Esimerkiksi kantelekoteloita ja pusseja on listattu kattavammin, myös muutama uusi osio on päässyt mukaan (esimerkiksi kirjat). Muutamien soitinrakennustarvikkeiden kohdalla suuremmat sisäänosto- sekä valmistusmäärät ovat mahdollistaneet myyntihinnan alentamisen, joten kannattaa vilkaista mikä on muuttunut! Tämä toivottavasti osaltaan innostaa tänä vuonna soitinrakennusprojektien parissa puuhastelevia...

Uusi hinnasto on voimassa 14.2.2014 alkaen. Myös toimituskulujen osalta hinnasto uusiutuu samaan aikaan, sen muutokset ovat kuitenkin vähäisiä. (14.2.2014)

Vuosi 2014 on alkanut talvisissa merkeissä!

Nettisivut ovat keränneet näiden muutaman kuukauden aikana paljon positiivista palautetta, mikä ilahduttaa suuresti ja on ilo huomata myös sivujen kävijämäärän kasvavan kuukausi kuukaudelta!

Muutama uusi linkki on tänään myös päässyt mukaan linkkisivulle, mikä löytyy Tietoa & ohjeita sivun alta, joten kannattaa käydä vilkaisemassa myös niitä.

Puu on elävä materiaali ja elää vuodenaikojen mukana. Tästä johtuen talvella pakkasten aikaan on vuoden parhain aika rakentaa soittimia, koska sisäilma on yleensä kuivaa. Se vähentää puun halkeilun vaaraa tulevina vuosina. Kesäaikaan ilmankosteus on suurta ja puun kosteuspitoisuuden kasvaessa puu turpoaa hiukan, erityisesti leveyssuunnassa. Puun eläminen pituussuunassa ei ole yhtä voimakasta. Kesäaikaan rakennettavien soitinten, huonekalujen ja muiden puutuotteet raaka-aine täytyy tämän vuoksi kuivata erityisen huolellisesti jotta se ei pahimmassa tapauksessa halkeaisi talvella. Pienillä kappaleilla ongelma on vähäinen mutta mitä suuremmasta pinta-alasta on kyse, sitä tärkeämpää on ottaa se huomioon. (23.1.2014)

Tmi J-A Kallioisen kotisivut nyt avattu!

Uudet kotisivut on nyt avattu! Sivusto päivittyy hiljalleen yksityiskohtaisempaan suuntaan, joten jos et esimerkiksi löydä etsimästäsi tuotteesta mainintaa Tuotteet-sivulla, sitä saattaa hyvinkin löytyä varastosta. Kannattaa siis rohkeasti kysyä! Kaikki palautteet, kiitokset ja parannusehdotukset ovat tervetulleita! (14.11.2013)

Perinteisiä 11-kielisiä kanteleet rakenteilla

Jo vuosia Olavi Kallioisen ja Keijo Säterin valmistamien, Soitinrakentajat AmF:nkin kautta saatavilla olleiden, perinteisten 11-kielisten kanteleiden valmistus on siirtynyt seuraavalle sukupolvelle. Uuden sarjan valmistuessa kyseistä kanteletta löytyy myös osana Tmi J-A Kallioisen valikoimaa.

Aina tyylikkään ja toimivan puunvärin lisäksi perinteistä 11-kielistä kanteletta on saatavilla tilauksesta samoissa iloisissa väreissä kuin muitakin Tmi J-A Kallioisen kanteleita! Ennakkotilaajille perusvärit ilman erillistä lisämaksua. (14.11.2013)