tuotekuva

Sävelaskelvaihtajat

Sirppikiila

11-kielinen alttokantele

Sirppikiila on erityisesti 5-kielisiin kanteleisiin tarkoitettu edullinen puoliaskelvaihtaja. Se napsautetaan paikalleen kanteleen viritystappiin ja haluttaessa otettavissa myös siitä pois ja siirrettävissä esimerkiksi toiseen kanteleeseen. Muovivartta on saatavilla sekä mustana että valkoisena.

Sirppikiilan toiminta perustuu siihen että paikalleen käännettynä se lyhyntää kielen soivaa pituutta ja samalla myös hiukan kiristää kieltä. Sirppikiila on tarpeen mukaan säädettävissä oikean intervallin aikaansaamiseksi. Sirppikiilaa säädetään irroittamalla se viritystapista ja kiertämällä metalliosaa haluttuun kohtaan muovivarren kierteessä, jolloin metalliosan etäisyys viritystappiin muuttuu. Sirppikiila on helppo napsauttaa takaisin paikalleen viritystappiin. Säätäminen onnistuu viritysmittaria apuna käyttäen ja jokaisen sirppikiilan mukana toimitetaan asennus- ja säätöohje. Sirppikiila on mahdollista saada myös valmiiksi asennettuna.

Sirppikiilan on kehittänyt soitinrakentaja Jyrki Pölkki, mutta olen tehnyt itse myymääni malliin vuosien varrella useita parannuksia. Mainittakoon esimerkiksi että viimeisimmässä versiossa on käytetty aikaisempaa kovempaa metalliseosta. Kantta ja kieltä vasten tulevat pinnat on myös kiillotettu mahdollisimman hyvin. Koko metalliosa on lisäksi käsitelty nitraamalla, mikä parantaa sekä pinnan kovuutta että estää ruostumista.

Sirppikiilan voi ostaa yhdessä kanteleen kanssa tai myös irrallaan, molemmissa tapauksissa mukaan kuuluu asennusohje. Vakiokoko on tarkoitettu 5mm paksuiseen viritystappiin mutta mikäli kanteleessasi on paksumpi tappi, kannattaa ottaa yhteyttä ja kysyä paksummalle tapille tarkoitettua versiota.

Koska Sirppikiila liikkuu kanteleen kannen päällä, voi käyttö jättää jälkiä kanteleen pintaan. Mikäli epäilee sen haittaavan, voi alle laittaa esimerkiksi ohuen muovinpalan tai puuviilun, jonka päällä vaihtaja liikkuu. Tällöin on kuitenkin huomattava että alusta nostaa Sirppikiilaan sen verran ylemmäs että sen voi joutua säätämään uudestaan.

(Huom. Kuvassa vielä edellisen version sirppikiila. Uusin versio poikkeaa siitä ulkonäöllisesti vain hiukan tummemman metalliosan värin osalta.)

Voit katsoa tästä Sirppikiilan asennusvideon:

Luksuskiila

lyhyitä ja pitkiä pikkolokanteleita

Luksuskiila on yksinkertainen sävelvaihtaja, joka työnnetään paikalleen kielen alle, suunnilleen korotettavaa kieltä seuraavan viritystapin kohdalta. Luksuskiila on edullinen ja toimintavarma, tosin käyttäjältään se vaatii hiukan enemmän huolellisuutta kuin monet muut vaihtajat. Toisaalta sitä voi käyttää monella tapaa muutenkin, vaikkapa slide-tyyppiseen soittoon tai erilaisten äänien tuottamiseen, joten kyseessä on todella monikäyttöinen apuväline!

Valmistettu vaahterasta sekä vahvasta kieltä koskettavasta metallista. Pohjassa on kiilan paikallaanpysymistä edistävä pinnoite.