Perinteinen 11-kielinen kantele puunvärisenä

Kanteleet

Pikkolokanteleet

lyhyitä ja pitkiä pikkolokanteleita

Pikkolokanteleet saattavat vaikuttaa kooltaan pieniltä mutta ne ovat äänensä sekä hellyyttävän ulkonäkönsä puolesta tärkeä osa kantelemaailmaa. Viritystasoltaan pikkolot soivat oktaavia korkeammalta kuin tavanomaiset viisikieliset, minkä vuoksi niitä voi soittaa tutuin ottein niin soolosoittimena kuin osana orkesteria.

Laajan värivalikoimansa sekä aidon suomalaisen puun luoman tunnelman ansiosta pikkolokanteleet ovat mitä mainioin lahjaidea! Puumateriaalin valinnan sekä käsityön ansiosta ei ole olemassa kahta täysin samanlaista pikkoloa - aivan kuten ei soittajaakaan.

Pidempi pikkolo (40 cm) soi lyhyttä (30 cm) voimakkaammin, siinä missä lyhyempi malli kulkee helpommin mukana.

Voit kuunnella tästä miltä 5-kieliset pikkolokanteleet kuulostavat:

Lyhyt pikkolo (30 cm)

Pitkä pikkolo (40 cm)

Pikkolokanteleiden tiedot:

 • Mitat: Pitkä Pikkolo (pituus noin 40 cm, leveys n. 9 cm ja korkeus n. 6,5 cm)
  Mitat: Lyhyt Pikkolo (pituus noin 30 cm, leveys n. 8 cm ja korkeus n. 6,5 cm)
 • Viritystaso: D5 - A5
 • Materiaalit: Kanteleen runko on pohjasta avoin ja se on valmistettu lähialueilla kasvaneesta kotimaisesta lepästä. Viritystapit, varras ja kielet ovat metallia.
 • Pintakäsittely: Saatavilla useissa eri väreissä. Luonnonvärinen kantele on käsitelty vernissalla ja vahalla, värikkäämmissä on käytetty petsiä ja vahaa. Kaikki pintakäsittelyt jättävät puun syyt näkyviin. Vaha puolestaan antaa suojaa mutta ei tee pinnasta keinotekoisen muovimaisen tuntuista, kuten maalattujen ja lakattujen kohdalla voi käydä.
 • Lisätarvikkeita: Varakielisarja, Sointumerkkitarrat, Pitkä viritysavain (iso-L)
Kanteleiden värivaihtoehdot

Kanteleiden värivaihtoehtot

 1. Luonnonvärinen
 2. Oranssi
 3. Kirkkaanpunainen
 4. Tummanpunainen
 5. Katajanvihreä (kuvasta poiketen vihreän sävynä uusissa kanteleissa sammalenvihreä)
 6. Turkoosinsininen
 7. Syvä sininen
 8. Pähkinänruskea

5-kielinen kantele

5-kielinen kantele

Viisikielisellä kanteleella on helppoa aloittaa kanteleensoittoharrastus, mutta samalla se on soitin jolla voi soittaa vuosienkin päästä. Se sopii niin muskariin, kouluun, harrastajalle, ammattilaiselle kuin vaikkapa satunnaiselle fiilistelijälle takkatulen ääressä tai kesäillan hämärässä. Leikkimielisesti kantelemalli on saanut nimekseen Isolo, sillä ulkoasultaan se muistuttaa pienempää isosiskoaan ja -veljeään Pikkoloa. Isolo soi kuitenkin muhkeammin ja voimakkaammin.

Viritystaso on sama kuin 5-kielisissä kanteleissa usein on eli D4 - A5. Se soi siten oktaavia matalampaa kuin 5-kielinen Pikkolo ja on ulkomitoiltaan sitä suurempi. Kanteleelle on saatavilla monenlaisia lisätarvikkeita. Kantopussi on esimerkiksi hyödyllinen, mikäli kanteletta täytyy kuljettaa. Se on kevyt kantaa ja valmistettu kotimaassa vahvoista materiaaleista. Sirppikiilalla duuri-molli-vaihdos onnistuu ilman kanteleen uudelleenviritystä. Viritystappiin kiinnitettävä Sirppikiila hankittavissa kanteleeseen jo ostovaiheessa tai sen voi lisätä myöhemmin.

Kuuntele tästä miltä 5-kielinen kantele kuulostaa:

Kanteleen tiedot:

 • Mitat: Pituus noin 71 cm, leveys n. 12 cm ja korkeus n. 9 cm.
 • Viritystaso: D4 - A4
 • Materiaalit: Kanteleen runko on pohjasta avoin ja se on valmistettu lähialueilla kasvaneesta kotimaisesta lepästä. Vahvikkeena on käytetty vaahteraa. Puun säästämiseksi ja hyvien ominaisuuksien esiintuomiseksi kantele on yhdestä puusta kovertamisen sijaan koottu useammista osista. Viritystapit, varras ja kielet ovat metallia.
 • Pintakäsittely: 5-kielistä kannelta on saatavilla samoissa väreissä kuin kaikkia muitakin kanteleita (ks. pikkolot). Luonnonvärinen kantele on käsitelty vernissalla ja vahalla, värikkäämmissä on käytetty petsiä ja vahaa. Kaikki pintakäsittelyt jättävät puun syyt näkyviin. Vaha puolestaan antaa suojaa mutta ei tee pinnasta keinotekoisen muovimaisen tuntuista, kuten maalattujen ja lakattujen kohdalla voi joskus käydä.
 • Lisätarvikkeita: Varakielisarja, Olkahihna, Sirppikiila, Kova kotelo, Kantopussi, Pitkä viritysavain (iso-L)
5-kielinen_kantele

Perinteinen 11-kielinen kantele

Perinteinen 11-kielinen kantele

Perinteinen 11-kielinen kantele tarjoaa viisikielistä kanteletta enemmän soitettavaa ja omanlaisensa sävykkään soinnin. Lapamalliseen vastineeseensa verrattuna perinteinen 11-kielisen ääntä voisi pitää pehmeämpänä ja sointuvampana. Vartaan ja solmupäisten kielten ansiosta äänessä on myös enemmän huojuntaa.

Se on verraton soitin kanteleensoiton harrastajalle sekä lisänä ammattilaisen soitinvalikoimaan. Kantelemallia on valmistettu jo vuosikymmeniä ja se on ennättänyt saavuttaa ihastusta niin Suomessa kuin maailmalla. Rakentajasukupolven vaihtumisen myötä valmistus siirtyi Tmi J-A Kallioiselle ja samalla valmistusmenetelmiin tehtiin pieniä parannuksia joiden avulla pystytään esimerkiksi valitsemaan käytettävät puuaihiot entistä paremmin ja tätä kautta säästämään puuta. Soitin on suunniteltu soitettavaksi A3 - D5 viritystasolla.

Kuuntele tästä miltä perinteinen 11-kielinen kantele kuulostaa

Kanteleen tiedot:

 • Mitat: Pituus noin 79 cm, leveys n. 18 cm ja korkeus n. 9 cm.
 • Viritystaso: A3 - D5
 • Materiaalit: Kanteleen runko on pohjasta avoin ja se on valmistettu lähialueilla kasvaneesta kotimaisesta lepästä. Vahvikkeena on käytetty vaahteraa. Puun säästämiseksi ja parhaiden ominaisuuksien aikaansaamiseksi kantele yhdestä puusta kovertamisen sijaan koottu useammista osista. Viritystapit, varras ja kielet ovat metallia.
 • Pintakäsittely: Perinteistä 11-kielistä kannelta on saatavilla samoissa väreissä kuin kaikkia muitakin kanteleita (ks. pikkolokuva sivun alaosassa). Luonnonvärinen kantele on käsitelty vernissalla ja vahalla, värikkäämmissä on käytetty petsiä ja vahaa. Kaikki pintakäsittelyt jättävät puun syyt näkyviin. Vaha puolestaan antaa suojaa mutta ei tee pinnasta keinotekoisen muovimaisen tuntuista, kuten maalattujen ja lakattujen kohdalla voi käydä.
 • Lisätarvikkeita: Varakielisarja, Olkahihna, Kova kotelo, Kantopussi, Pitkä viritysavain (iso-L)
Perinteinen 11-kielinen kantele

11-kielinen alttokantele

11-kielinen alttokantele

11-kielinen alttokantele on muhkeaääninen ja omalla tunnistettavalla tyylillään soiva kantele. Se on oivallinen vaikkapa kanteleorkesterin täydentäjänä kuin soolosoittimenakin, mikäli etsit pehmeämpää sointia. Kaikki kielet ovat punottuja ja ääniala oktaavia matalampi kuin tavanomaisella 11-kielisellä kanteleella. Kantele on myös mahdollista varustaa tarpeen mukaan Hattivaihtajilla, joko kanteleen oston yhteydessä tai jälkeenpäin.

Alttokantele on myös uudistunut: entistäkin parempaa sointia on haettu pidentämällä kieliä erityisesti kieliä diskanttipäässä. Yllä oleva kuva edustaa vielä vanhempaa mallia, mutta ulkonäölliset erot uuden ja vanhan mallin välillä ovat hyvin pieniä ja huomattavissa etupäässä vain muuttuneesta viritystappien linjasta.

Kuuntele tästä miltä 11-kielinen alttokantele kuulostaa

Kanteleen tiedot:

 • Mitat: Pituus noin 100 cm, leveys n. 25 cm ja korkeus n. 8 cm.
 • Viritystaso: A2 - D4
 • Materiaalit: Kanteleen runko on pohjasta avoin ja se on valmistettu lähialueilla kasvaneesta kotimaisesta lepästä. Viritystappilistassa käytetty koivuvaneria ja kielinastakilpi on valmistettu kestävästä vaahterasta. Viritystapit, kielinastat ja kielet ovat metallia (teräsytimisiä kieliä kuparipunoksella).
 • Pintakäsittely: Saatavilla samoissa väreissä kuin kaikkia muitakin kanteleita (ks. pikkolokuva sivun alaosassa). Luonnonvärinen kantele on käsitelty vernissalla ja vahalla, värikkäämmissä on käytetty petsiä ja vahaa. Kaikki pintakäsittelyt jättävät puun syyt näkyviin. Vaha puolestaan antaa suojaa mutta ei tee pinnasta keinotekoisen muovimaisen tuntuista, kuten maalattujen ja lakattujen kohdalla voi käydä.
 • Lisätarvikkeita: Varakielisarja, Olkahihna, Puinen kotelo, Pitkä viritysavain (iso-L), Hattivaihtajat