Valmistusmateriaaleista, pintakäsittelyistä sekä ympäristönäkökohdista
Valmistusmateriaaleista...
Tärkein kanteleissa käytetty puu on leppä. Se on kotimaista, vieläpä lähialueella kasvanutta ja soveltuu oivaillisesti kanteleiden materiaaliksi. Se soi hyvin ja on kevyttä, kaunistakin, joko sellaisenaan tai värjättynä. Pikkolot valmistetaan kokonaan lepästä mutta 11-kielisessä alttokanteleessa käytetään vahvikkeena kantelemallista riippuen niin vaahteraa tai koivua sekä palkeissa kuusta. Myös punapyökin käyttäminen on mahdollista. Suomalainen vaahtera soveltuu paikoin valitettavan huonosti soitinrakennukseen tai hyvän puun saaminen on hankalaa, joten puu joudutaan tässä tapauksessa tuomaan ulkomailta. Soittimessa käytettävän puun valinta on tärkeää, koska se vaikuttaa suoraan ääneen, ulkonäköön sekä soittimen kestävyyteen. Yhtä oikeaa tapaa ei ole vaan useita eri puulajeja pystytään valitsemaan tarpeen mukaan.
Myös metalliosissa laadukkuus ratkaisee, sillä viritystapit, kielet ja muut osat ovat juuri niitä jotka kanteleissa joutuvat koetukselle päivästä toiseen. Kielinastat ja vartaat valmistetaan itse, jolloin on mahdollista valita käytettävät teräslaadut ja valmistaa edullisesti myös pienikin määrä erikoismittaisia osia.
Pintakäsittelyistä...
Perinteinen kanteleissa ja rumpparasioissakin käytetty pintakäsittely perustuu pellavaöljyvernissaan, minkä päälle on vielä levitetty vahaa. Pellavaöljypohjainen vernissa on luonnontuote ja antaa puulle sille ominaisen värin. Haluttaessa erilaisia värejä, suosin petsejä, jotka jättävät silti puun syynkuviot näkyviin eivätkä muuta pintaa keinotekoisen näköiseksi, kuten maalia käytettäessä saattaa käydä. Paksu maalikerros voi myös huonontaa ääntä. Sekä vernissan että petsin päällä käytetään puuvahaa, joka suojaa puun pintaa. Käytetty vaha on myös täysin myrkytöntä ja täyttää normin EN 71,3 (Lelujen turvallisuus). Pidän tärkeänä että tuotteiden valmistamisessa käytetään mahdollisimman haitattomia pintakäsittelyaineita. Sama pätee valmistuksessa käytettäviin vesiohenteisiin liimoihin.
Tuotteita ei kuitenkaan ole suunniteltu imeskeltäviksi, mistä johtuen ne eivät sovellu alle 3-vuotiaille.
Ja lopuksi vielä hiukan ympäristöasioista....
Tänä päivänä soittimissa käytettävä puu on aloittanut kasvunsa vuosikymmeniä sitten. Ja tänä päivänä kasvava taimi soi kenties jonain päivänä kaukana tulevaisuudessa soittimen osana. Soitinrakennuksessa käytettävän puun tulee olla kestävää, tiheäsyistä ja tasalaatuista. Ne kaikki ovat ominaisuuksia jotka vaativat sopivan kasvuympäristön. Ne vaativat myös aikaa, sillä tiheä puu on kasvanut hitaasti. Sama pätee myös soittimiin itseensä. Ne eivät ole heti viimeistelyt saatuaan suinkaan lopullisesti valmiita vaan ääni vaatii aikaa auetakseen. Kanteleet tarvitsevat siis soittamista ja soittajaa saavuttaakseen täyden potentiaalinsa!
Käsityö on tärkeä osa valmistusta. Määrän sijaan pyritään valmistamaan laadukkaita tuotteita jotka kestävät aikaa ja käyttöä, eivätkä ole kertakäyttöhyödykkeitä. Metalliosat voidaan kierrättää.
Valtaosa käytetystä lepästä on peräisin lähialueiden metsistä Keski-Suomesta, minkä ansiosta kuljetusmatkat ovat pysyneet lyhyinä. Tämä tukee sekä paikallista taloutta että vähentää kuljetuksista syntyneitä haitallisia ympäristövaikutuksia. Energiakysymyksiin liittyy myös sähkö, sillä sen tuottamisesta seuraa energiamuodosta riippuen erilaisia vaikutuksia. Fossiilisilla polttoaineilla tai ydinvoimalla tuotettu sähkö ei ole uusiutuvaa, joten tästä syystä verstaalla käytettävä sähkö on ympäristöystävällistä tuulivoimaa.
Myös pakkausmateriaaleina pyritään käyttämään hajoamattomia muovimateriaalia mahdollisimman vähän. Tuotteiden suojaamisen kannalta muovipussi on joskus tarpeen, mutta silloinkin pyrin valitsemaan tavanomaista parempia vaihtoehtoja. Tällä hetkellä käytän mahdollisuuksien mukaan kotimaassa valmistettua biopohjaisesta (biopohjainen polyeteeni) muovista valmistettuja pusseja tarvikkeiden tms. pakkaamiseen. Pussi voidaan laittaa muovinkierrätykseen tai energiajätteeseen. Toivottavasti tulevaisuudessa pystyn käyttämään myös biohajoavia materiaaleja. Pakkauksissa käytetty pahvi on kierrätettävissä tai poltettavissa, tai hyödynnettävissä esimerkiksi jossain uudessa projektissa. Käytän myös tilanteen mukaan pakkausmateriaalina vanhoja sanomalehtiä, jotka asiakas voi kierrättää eteenpäin paperinkeräyksessä. Mikäli kohdallesi osuu harvinainen tapaus, jossa olen pakannut tuotteesi kuplamuoviin, käytetty muovi on tullut minulle jonkin pakkauksen mukana ja vain uudelleenkäytän sen.
Lajittelen tuotannossa syntyneet jätteet useaan eri jakeeseen (puu, metalli, muovit, paperi, pahvi, sekä energiajae. Lisäksi pintakäsittelyaineet tms. ongelmajätteeksi luokiteltavat löytävät tiensä asianmukaiseen keräykseen. Tuotannosta yli jäävät palikat voivat päätyä niin uusien tuotteiden raaka-aineiksi kuin vaikkapa saunan uuniin. Esimerkiksi myynnissä olevat rumpparasiat on osin valmistettu kanteletuotannon ylijäämäpaloista.